Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Bierze się to z kilku aspektów. Przede wszystkim produkowane są one wyłącznie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury na nie są przekazywane od wielu pokoleń, przez co zawsze smakują one doskonale.
W szczególności często są wybierane sery, w tym niezbędna na każdej pizzie mozzarella włoska. Standardowa mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale jest też kilka gatunków, jakie robi się z mleka innych zwierząt. Mozzarella wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma kształt płaskiej kulki o kilkucentymetrowej średnicy. Taka kulka jest biała i ma miękką, dość delikatną strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, przez co sprawdza się doskonale zarówno na pizzach, jak również w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale warto się również przyjrzeć jej pozostałym, nie mniej interesującym wersjom.
Przykładowo mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, lecz za to ma maślane, płynne wnętrze. Jest to rezultatem sposobu jej produkowania, na którym jest dodawana niewielka ilość śmietany. I to właśnie dzięki niej dostaje ona charakterystyczny smak, któremu zawdzięcza także nazwę. Jeśli ktoś zechce skosztować czegoś bardziej wyrazistego, to świetną opcją dla niego będzie mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest wytwarzany z mleka bawolego, które zawiera w sobie dużo większą ilość tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.
+Tekst Sponsorowany+