Włoskie mozzarelle – jakie są ich popularne rodzaje

Niewiele osób nie będzie wiedzieć, czym jest mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany głównie do dań włoskich. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się jego historia. Stworzenie mozzarelli przypisywane jest już dawnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu jest kojarzony właśnie z południowym regionem Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiałą barwę, jest wilgotna i sprężysta.

Ma także włóknistą strukturę, jaka pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tej czynności wywodzi się nazwa sera – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takiej postaci sprawdza się bardzo dobrze się w sałatkach, zwłaszcza w słynnej Caprese. Ale znacznie częściej jest ona używana do różnego typu zapiekanek, w tym oczywiście do pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po odgryzieniu każdego kawałka. Mozzarella stała się popularna właśnie jako obowiązkowy dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu rożnych wersjach.

Z takich też powodów przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej formie ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne cały czas są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością z uwagi na wyższe ceny i mniejszą dostępność. Najmniej znana jest mozzarella burrata. To tak samo pyszny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w którym się znajdują kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
You May Also Like