Zakłady gastronomiczne i pozostałe, w jakich przetwarza się żywność, muszą dbać o należytą jakość odprowadzanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w ściekach znajdować się nie mogą żadne tłuszcze, które mogłyby spowodować problemy z kanalizacją. Z takich też powodów jedną z koniecznych rzeczy w tego typu miejscach jest zamontowanie odpowiedniego separatora, i jego prawidłowe użytkowanie. Po pierwsze ważne jest miejsce, w jakim takie urządzenie zostanie postawione. Firmy które oferują serwis separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do tego celu, lecz i tak jakimś sposobem pojazd musi dojechać gdzieś blisko, żeby się dało odwinąć wąż.
Duże znaczenie ma też sam wybór separatora tłuszczu. Takie urządzenia funkcjonują w bardzo prosty sposób, składają się bowiem z pojemnika z przegrodami. Cięższe frakcje zatrzymywane są na dnie, natomiast na powierzchni jest unoszony lekki tłuszcz. Jego warstwa nie może przekroczyć 20 centymetrów, jeśli go większa ilość, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Z tego też powodu wielkość zbiornika powinna zostać dopasowana do stylu pracy konkretnej firmy, ilości ścieków do przerobienia oraz częstotliwości serwisu. Zakłada się, że
przegląd separatorów powinno być wykonywane co najmniej raz w miesiącu, ale to za każdym razem indywidualnie się ustala.
Z uwagi na rodzaj odpadów czyszczenie wykonać powinna specjalistyczna firma, nie będzie mógł zrobić tego właściciel lokalu gastronomicznego czy jego pracownicy. Oni natomiast powinni sprawdzać poziom zgromadzonego tłuszczu, i jeżeli będzie potrzeba jego usunięcia, to załatwienie czyszczenie. Podejmując decyzję o współpracy z firmą świadczącą tego typu usługi dla większości zapewne najważniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Ale można zwrócić także uwagę na to, czy taka firma działa legalnie i daje wszystkie niezbędne dokumenty, a także czy podczas wykonywania usługi separator będzie całościowo czyszczony i myty.