Najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na prawdziwej pizzy mogą się znaleźć jedynie produkty włoskie oryginalne. W szczególności to będzie dotyczyło mozzarelli, która jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów sera produkowanych we Włoszech. Prawie wszystkim mozzarella włoska kojarzyć się będzie z białymi, sprężystymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.

Sam ser lekko się strzępi, co jest wynikiem jego procesu produkcji. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, z tym że w jej przypadku wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczów, co przekłada się na ostateczny, bardzo charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest lekko kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie była zbyt ceniona przez klientów, ale w ostatnich latach zmienia się to bardzo mocno.

Duże znaczenie dla tej popularności mają też zdrowotne właściwości, przede wszystkim niska zawartość cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się mocno zdziwić. Ten gatunek sera z kolei wygląda identycznie jak tradycyjny, lecz w środku posiada kieszonkę wypełnioną gęstą śmietanką. Ta śmietanka daje charakterystyczny maślany smak, tak lubiany przez wiele osób. Włoska mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych przez lata receptur.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 3 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
You May Also Like