Mozzarelle włoskie – czemu są tak popularne

Jeżeli ktoś lubi włoską kuchnię, a niewiele jest osób którym nie smakuje, musi pamiętać o jednym ważnym aspekcie. Wyśmienity smak potraw jest przede wszystkim rezultatem najwyższej jakości składników, jakie użyte zostały do ich wykonania. Dlatego też jeżeli ktoś planuje zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mu w tym bardzo pomogą. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak również jako dodatek do sałatek albo kanapek.

Najbardziej popularna odmiana takiej mozzarelli, którą kupić można w każdym sklepie, jest wytwarzana z krowiego mleka. Dzięki temu ma ona biały kolor i delikatny smak, a także miękką strukturę. Ten ser najczęściej sprzedawany jest w formie niewielkich kulek, jakie się umieszcza w torebkach z zalewą.

Ta odmiana sera jest bardzo zdrowa, ma bowiem w sobie dużo składników mineralnych, białka i witamin. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest przez liczne firmy, choć do włoskich oryginałów przeważnie trochę im brakuje. Ale Włosi mają również kilka innych gatunków mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, jaką wykonuje się tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. Mleko to zawiera w sobie dużo więcej tłuszczu, co wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Bardzo delikatna także jest mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Tę delikatność zawdzięcza niedużej kieszonce, w jakiej umieszczona została niewielka ilość śmietanki, przypominającej w smaku masło.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
You May Also Like