Jeżeli ktoś zamawia najprawdziwszą włoską pizzę, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser ten bardzo charakterystycznie wygląda, bowiem ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek w białym kolorze. Struktura tego sera jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu tworzy postrzępione kawałki. Prawdziwa mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z mleka bawolego, ale aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty zrobione z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji możliwe jest zachowanie mocno białej barwy, która ma duże znaczenie przy tej odmianie. Same kulki sera mozzarella mają różne rozmiary, od małych, przypominających winogrona, aż po faktycznie spore, które ważą ponad kilogram. Ze względu na swoje właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, gdyż zawiera mnóstwo cennych odżywczych składników. Jeżeli ktoś zna jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne gatunki mozzarelli, które cieszyć się u nas zaczynają coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami tylko z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, to ser ten ma charakterystyczny, lekko słonawy posmak, pasujący wyśmienicie do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietanki, dzięki czemu w środku tworzy się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+