Włoska sztuka kulinarna to jakaś z najsłynniejszych oraz najchętniej uprawianych kuchni na globie. Znamionuje się prostymi, jednak bardzo pysznymi potrawami, opartymi na rześkich składnikach, takich jak pomidory, oliwki, cebula, bazylia czy oliwa z oliwek. Jakimś z podstawowych czynników włoskiej kuchni jest oczywiście makaron, który jest podstawą wielu potraw, takich jak spaghetti bolognese, carbonara czy lasagne. Równie legendarne są także pizzy, które są dostępne w wielu rozmaitych wersjach, od klasycznej Margherity po w wyższym stopniu ekskluzywne odmiany z różnorodnymi dodatkami. Włoska kuchnia to również kraj, gdzie królują dania z mięsa, takie jak polędwiczki czy klopsiki. Nie brakuje również potraw rybnych, takich jak kalmary czy krewetki.
Włoska kuchnia słynie także ze swoich przystawek, takich jak sałatka Caprese z pomidorów, mozzarelli i bazylii, czy także arancini – kulki ryżowe nadziewane serem oraz różnorodnymi dodatkami. Oprócz potraw, Włochy są również znane ze swoich wyśmienitych win oraz kawy. Włoska kawa jest słynna na całym świecie za sprawą jej szczególnego smaku i aromatu, a wino jest nieodłącznym detalem włoskiej kultury. Jeżeli jesteś pasjonatem włoskiej kuchni, na pewno odszukasz dużo potraw, jakie przypadną Tobie do gustu. Spróbuj przygotować kilka klasycznych dań i przekonaj się, jak wyjątkowa jest włoska kuchnia! Włoska sztuka kulinarna słynie na całym globie z ponadprzeciętnych dań, w których mozzarella odgrywa istotną rolę. Oto kilka przykładów potraw, które warto spróbować.
Pizza Margherita – to klasyka włoskiej kuchni, jaka składa się z cienkiego ciasta, pomidorów, mozzarelli i bazylii. Ten prosty, lecz niesłychanie smaczny przysmak jest znakomitym wyborem dla tych, którzy ubóstwiają tradycyjne smaki. Caprese – to łatwa sałatka składająca się z plastrów pomidorów, kul mozzarelli oraz listków bazylii – produkty włoskie oryginalne. Wszystkie składniki są polewane oliwą z oliwek oraz posypywane solą. To doskonałe danie na letni obiad lub też kolację. Mozzarella in carrozza – to placki z mozzarellą, panierowane oraz smażone na płycie. Są one podawane z reguły z sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. To godny podziwu pomysł na lekki, jednakowoż sycący obiad.
Arancini – to kulki ryżowe, nadziewane serem mozzarella i różnymi innymi składnikami, takimi jak szynka, pieczarki bądź też bakłażan. Arancini są panierowane oraz smażone, a w następnej kolejności podawane na ciepło jako przystawka lub ewentualnie danie newralgiczne. Lasagne – to klasyczne danie z warstwami makaronu, sosu pomidorowego, mięsa mielonego oraz mozzarelli. Lasagne są pieczone w piekarniku, aż do momentu, gdy ser się roztopi i zarumieni. To imponujące danie na familijne spotkanie bądź imprezę.